Siveyden sipuli

Homoseksuaali.fi

Sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta löytyy useampia kerroksia - aivan kuten sipulista. Jotkut kerrokset ovat näkyviä ja jopa täysin julkisia. Toiset ovat sisemmällä piilossa, ja ne voivat pysyä kätkettyinä henkilöltä itseltäänkin.

Yksinkertaistettuna voi todeta, että tässä sipulissa on kolme pääkerrosta: julkinen, yksityinen ja sisäinen. Tarkemmin katsottuna nekin jakautuvat useampaan tasoon.


Siveyden sipuli Sosiaalinen käyttäytyminen (täysin julkisesti)
Sosiaalinen käyttäytyminen (puolijulkisesti)
Sosiaalinen käyttäytyminen (yksityisesti)
Tietoisen tason sukupuoli- ja seksuaali-identiteetti
Tiedostamattoman tason sukupuolisuus ja seksuaalisuus
Anatominen sukupuoli (ruumis)
Biologinen sukupuoli (geenit)


Sipulin eri kerrokset voivat olla ristiriidassa keskenään. Biologinen mies voi esimerkiksi


● tuntea itsensä (osittain) naiseksi,
● pitää miehistä,
● olla naimisissa naisen kanssa,
● pukeutua salaa naiseksi,
● käydä ’puolisalaa’ miehenä homobaareissa, ja
● tuomita homot pappina saarnastuolista tai poliitikkona vaalipuheissaan.


Ihmisen seksuaalisen suuntautumisen eri kerrokset voi nähdä myös näin»: Klein Sexual Orientation Grid (KSOG), 1980


● Seksuaalinen käyttäytyminen (kenen kanssa ihminen harrastaa seksiä)
● Emotionaalinen suuntautuminen (kenestä hän pitää ja ketä rakastaa)
● Seksuaaliset fantasiat (kenestä hän unelmoi)
● Seksuaalinen mielenkiinto (kehen hänen mielenkiintonsa kohdistuu)
● Sosiaalinen suuntaus (kenen kanssa hän muodostaa parin)
● Elämäntapa, sosiaalinen maailma ja yhteisö (missä ja kenen kanssa hän käyttää aikaansa)
● Oma identiteetti (miten hän itse kokee oman suuntautumisensa)


Toisaalta esimerkiksi homomiehet voidaan luokitella viiteen erilaiseen tyyppiin»: Hewitt (1998)


1. homona elävät homoseksuaalit,
2. 'kaappihomot',
3. biseksuaalit,
4. homoseksuaalisuuden kokeilijat ja
5. elämäntilanteensa vuoksi homostelevat heteromiehet (esim. vangit).


Eli ei ole vain yhtä tapaa tai mittaria kuvata näitä vähemmistöjä. Yksiulotteisen joko-tai-mustavalkokuvan sijaan niihin kuuluvat ihmiset muodostavat moniulotteisen ja vivahteikkaan kirjon.

'Kokonainen ihminen' vai 'pelkkä homo'

Kun tuntee ihmisen tarpeeksi kauan, liittyy häneen lukemattomia ominaisuuksia, jotka yhdessä määrittävät tuota ihmistä.

Joku mies voi olla vaikkapa pitkä, vaalea, kolmikymppinen, tukeva, tyylikkäästi pukeutuva, hidaspuheinen, helposti paleleva, tulisen ruoan ystävä, usein hymyilevä, ystävällinen, hajamielinen, aina myöhässä, kaupunkilainen, oikeistolainen, reservin kersantti, rakennusinsinööri, poikamies, oletettavasti hetero, Volvo-kuski jne. jne. jne.

Mutta heti kun saat tietää, että hänellä on poikaystävä, häntä riittääkin kuvaamaan yksi sana: homoseksi. Jostakin syystä homoseksuaalisuus leimaa usein koko ihmisen vain homoksi ja korostuneen seksuaaliseksi.


Heteromies Homomies


Ihmisten kuvaaminen yhdellä termillä vääristää kuitenkin aina todellisuutta. Helposti käy niin, että joku tunnetaan vain tyyliin ”se homo töistä” tai ”se romani naapurissa” eikä edes välitetä tutustua kyseiseen ihmiseen tarkemmin.

Homo-lesbo-bi-transsukupuoli-pervo-queer-seksuaalinen

Sana ”homoseksuaali” on siis ongelmallinen, koska se on tavallaan olemassa vain vastakohtana normille eli heteroseksuaalisuudelle. Lisäksi


1. se on voimakkaasti leimaava ('homottelu' on edelleenkin varsin yleinen tapa herjata jotakuta),
2. se lokeroi hyvin erilaisia ihmisiä samaan vahvaan ja vääristyneeseen stereotypiaan, ja
3. siinä korostuu seksi ja seksuaalisuus suhteettoman paljon.


Jotkut seksuaalivähemmistöjen edustajat käyttävätkin itsestään mieluummin käsitettä HLBT, joka on sanojen ”homo”, ”lesbo”, ”bi” ja ”trans” alkukirjaimista muodostuva akronyymi. Käytännössä se on kuitenkin turhan kankea.

HLBT:lle on joskus esitetty suomenkielistä korvaajaa ”pervo”, mutta se ei (onneksi) ole saanut paljoa kannatusta. Tuskin se leimaavuus sillä vähentyisi. Jotkut tutkijat käyttävät kuitenkin sanoja pervoteoria ja pervotutkimus.

Queer = (engl.) omituinen, kummallinen; (slangia) homo(mies) Englannin kielestä puolestaan on lainattu termi ”queer”». Se on muuten hyvä yleistermi kaikille seksuaalivähemmistöille, koska se jättää reilusti tilaa yksilöllisille eroille, mutta englanninkielisenä se ei välttämättä avaudu kaikille.

6.835.236.842 erilaista seksuaalisuutta

Kaikki maailman ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä. Periaatteessa maailmassa on yhtä monta erilaista seksuaalisuutta kuin ihmistäkin. Jokaisella pitäisi olla myös vapaus olla oma itsensä niin kauan kuin siitä ei ole vahinkoa muille.

Ihmiset kuitenkin lokeroivat mielellään asioita, jotta niitä on helpompi ymmärtää. Siksi HLBT-ihmisistäkin pitää olla kielessä joitakin käyttökelpoisia nimityksiä, jotta heistä voidaan luontevasti puhua.

Mutta silti:


Ihminen ei ole koskaan mikään standardi vaan aina yksilö.

Eihän homojakaan yhdistä mikään muu kuin samaan sukupuoleen ihastuminen. Muuten he ovat omanlaisiansa ja omaa mieltä aivan kaikesta mahdollisesta – politiikasta, uskonnosta, taloudesta, taiteesta, tyylistä, seksistä jne.

Homo mobile

Ihmisen seksuaalisuus ei toki ole vakio koko elämän aikana. Siinä tapahtuu muutoksia sekä määrällisesti että laadullisesti. Esimerkiksi vanhemmiten seksuaalinen energia muuttuu vähemmän pakottavaksi ja saattaa joillakin tyrehtyä jopa kokonaan.

Samoin monet biseksuaalit saattavat suosia parinvalinnassaan jossakin elämänvaiheessa yhtä sukupuolta ja sitten myöhemmin toista. Lisäksi monet homo- ja bi-miehet saattavat olla olleet naimisissa (onnellisestikin), mutta leskeksi jäätyään alkavat tutkia homoseksuaalista puoltaan.

Olennaista on se, että laadulliset muutokset tapahtuvat lähinnä seksuaalisuuden sosiaalisessa ja julkisessa kerroksessa. Seksuaalinen suuntautuminen ei välttämättä niinkään muutu, vaan se, miten se vaikuttaa meidän käyttäytymiseemme.

Toinen huomattava asia on se, että seksuaalinen suuntautuneisuus muuttuu itsekseen, jos se on muuttuakseen - sitä ei pysty tahdonvaraisesti muuttamaan. Ja varsinkaan sitä ei pysty muuttamaan kukaan ulkopuolinen.