Jotta voi keskustella järkevästi sateenkaari-ihmisistä, sukupuolisuudesta ja seksuaalisesta suuntautuneisuudesta, kannattaa asioista puhua suoraan ja niiden oikeilla nimillä.

 

Aluksi on hyvä erottaa seksuaalisuus ja sukupuolisuus.

 

Hyvä nyrkkisääntö on, että seksuaalisuus liittyy tunteisiin, seksuaaliseen vetovoimaan ja parinvalintaan. Sukupuolisuus taas liittyy ruumiiseen ja lisääntymiseen.


Seksuaalivähemmistöt yleensä määritellään heteroseksuaalisen 'normin' vastakohtana: ne ovat ihmisryhmiä, joiden seksuaalinen suuntautuneisuus on erilainen kuin vain vastakkaisesta sukupuolesta kiinnostunut ja kaikin tavoin keskiverto Peppi tai Pertti Perushetero.

 • Homoseksuaali on henkilö, joka on seksuaalisesti kiinnostunut yksinomaan omaan sukupuoleen kuuluvista henkilöistä. Tässä tekstissä sanalla ”homo” viitataan sekä homomiehiin että -naisiin, mutta yleensä homoseksuaalisista naisista käytetään termiä lesbo.

 

 • Biseksuaali on perinteisesti määritelty henkilönä, joka on seksuaalisesti kiinnostunut sekä miehistä että naisista – mutta ei välttämättä yhtä paljon. Nykyisin tämä termi ymmärretään usein laajemmin eli synonyyminä ”panseksuaalille”. *

 

 • Panseksuaali on henkilö, joka on seksuaalisesti kiinnostunut kaikista sukupuolista.

 

 • Aseksuaali on ei-seksuaalinen henkilö, jonka seksuaalinen vietti on hyvin heikko tai olematon. Tähän ryhmään eivät kuulu ne, jotka vapaaehtoisesti valitsevat seksittömän elämän esimerkiksi uskonnollisista syistä.
Seksuaalinen kiinnostus voi suuntautua myös johonkin muuhun kuin toiseen aikuiseen ihmiseen.

 

Tällöin puhutaan ns. parafilioista. Niitä esiintyy niin hetero-, bi- kuin homoseksuaaleillakin.

 

Alla oleva lista ei ole täydellinen, vaan siinä on mainittu vain joitain esimerkkejä.

 

 • Ekshibitionisti nauttii katsottuna olemisesta.

 

 • Fetisisti kiihottuu seksuaalisesti jostakin tietystä esineestä tai ruumiinosasta.

 

 • Masokisti nauttii esim. kärsimyksestä tai nöyryytyksistä.

 

 • Pedofiili on seksuaalisesti kiinnostunut lapsista, jotka eivät ole vielä ehtineet murrosikään.

 

 • Sadisti nauttii esim. toisen kärsimyksistä tai nöyryyttämisestä.

 

 • Voyeuristi nauttii ihmisten sukupuolisten toimien tai riisuutumisen katselemisesta.
Sukupuolivähemmistöt ovat ihmisryhmiä, jotka ovat anatomiaan perustuvan tiukan mustavalkoisen ”joko mies tai nainen”-jaon ulkopuolella.

 

Perinteisen miehen tai naisen malliin mahtuvia ihmisiä kutsutaan cis-miehiksi ja cis-naisiksi.

 

Trans- ja inter-alkuiset sanat viittaavat sellaisiin sukupuolen ilmenemismuotoihin ja/tai kokemuksiin, jotka eivät mahdu cis-määreen alle.

 

 • Transsukupuolinen on henkilö, joka kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on syntymässä luokiteltu ja lapsena kasvatettu.

 

 • Transvestiitti on henkilö, joka haluaa käyttäytyä ja pukeutua ainakin ajoittain vastakkaisen sukupuolen mukaisesti. Esimerkiksi miehet voivat esiintyä näyttävästi pukeutuneina ’drag queeneina’ ja naiset ’drag kingeinä’. Jotkut transvestiittimiehet voivat 'tyttöillä' jopa oman vaimonsa kanssa.

 

 • Intersukupuolinen on henkilö, joka ei ole sukupuolisilta ominaisuuksiltaan selkeästi ’mies’ tai ’nainen’. Hänen fyysiset sukupuoliset tuntomerkkinsä saattavat puuttua joko osin tai kokonaan, tai ne voivat viitata sekä mieheen että naiseen.

 

 • Transgender elää pysyvästi mieheyden ja naiseuden rajamailla tai kokee edustavansa yksilöllistä sukupuolta perinteisen kaksinapaisen sukupuolijärjestelmän ulkopuolella. Tällaisia ihmisiä kutsutaan mm. Intiassa ja Pakistanissa ”kolmanneksi sukupuoleksi”.

 

 • Genderblender on henkilö, joka tietoisesti yhdistelee eri sukupuolten piirteitä pukeutumisessaan ja käyttäytymisessään. Genderblendaus on lähinnä moderni länsimainen ilmiö.
Usein transsukupuolisuudesta puhutaan julkisuudessa aivan kuin se olisi jokin muotivillitys.

 

Sukupuoli voidaan myös yrittää määritellä siten, että se olisi kahdella sukupuolikromosomilla täysin ennalta määrätty joko-tai-tila, jonka lopputuloksena voi olla vain kahdenlaisia ihmisiä.

 

Totuus on kuitenkin paljon monitahoisempi tässäkin asiassa. Tästä puhutaan enemmän seksuaalisuuden ja sukupuolen kehitystä käsittelevässä Mistä se johtuu? -osassa.

 

 

*) Biseksuaali-sanan alkuperäinen merkitys perustuu sanaan "bi" eli "kaksi" – eli vanhakantaiseen ajatukseen vain kahdesta sukupuolesta. Nykyisin se koetaankin usein transfobisena ilmauksena, koska se sulkee muut sukupuolet ulkopuolelle, ja sen merkitystä halutaan laajentaa sisältämään kaikki sukupuolet. Selkeämpää on kuitenkin käyttää sanaa panseksuaali silloin, jos transihmisetkin voivat olla seksuaalisen kiinnostuksen kohde, jotta kaikki ymmärtävät asian samalla tavalla.


Lisätietoja

 

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus (ent. Transtukikeskus)