Ihmisiä leimataan usein kaikilla mahdollisilla negatiivisilla tavoilla.

 

Neuvosto-Venäjällä erilaisia leimoja käytettiin toisinajattelijoiden vaientamiseen. Jotkut ääriuskovaiset taas käyttävät sitä sateenkaari-ihmisten halventamiseen ja vaientamiseen.

 

Jostain syystä homokeskusteluissa aina nousee esille pedofilia. Homofoobikoilla tuntuu olevan suuri tarve väittää, että homoseksuaalisuus ja pedofilia olisivat jotenkin yhteydessä toisiinsa.

 

Ilmeisesti sillä halutaan korostaa vaikutelmaa, että homoseksuaalisuus olisi sairasta ja tuomittavaa. Ikään kuin homot eivät olisi vain homoja vaan kaikesta mahdollisesta moraalista irtisanoutuneita irstailijoita, joille mikään paha ei ole vierasta.

 

Yhtä lailla vailla totuuspohjaa voisi väittää, että ”kaikki lestadiolaiset harrastavat insestiä” tai ”kaikki heteromiehet ovat raiskaajia”.

 

Homoseksuaalisuus ja pedofilia ovat kaksi täysin eri asiaa. Homot eivät ole pedofiileja sen useammin kuin heterotkaan. 1)

Mitä pedofilia oikeasti on?

 

Pedofilia eli aikuisen ihmisen kiinnostus esimurrosikäisiin lapsiin on pedofiilin näkökulmasta krooninen mielenterveyden sairaus.

 

Lapsen näkökulmasta pedofilia on väkivaltaa ja vakava rikos. Se voi aiheuttaa lapselle suuria pysyviä henkisiä ja fyysisiäkin vammoja.

 

Pedofilian syytä ei tunneta, mutta monet pedofiilit ovat itse joutuneet lapsena seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Kaikki pedofiilit eivät kuitenkaan syyllisty lasten hyväksikäyttöön, eikä kaikista uhreista tule pedofiileja.

 

Pedofiili voi olla suuntautumiseltaan joko hetero-, bi- tai homoseksuaalinen. Useissa tutkimuksissa tyttöjen hyväksikäyttö on todettu 1,5–3 kertaa yleisemmäksi kuin poikien.

 

Suomalaisen kyselytutkimuksen mukaan seksuaalisen hyväksikäytön kokemuksia on 6–8 prosentilla tytöistä ja 1–3 prosentilla pojista.

Yksi harvoista tutkimuslaitoksista, joissa on tutkittu suoraan pedofilian yleisyyttä, on Åbo Akademi Turussa.

 

Psykologian professorin Kenneth Sandnabban vetämissä tutkimuksissa 3,5 % heteroseksuaalisista miehistä kertoi jonkinlaisista seksuaalisesta kiinnostuksesta alle 16 vuoden ikäisiin lapsiin ja nuoriin. 2)

 

Vastaava luku bi- ja homoseksuaalisilla miehilla oli 3,6 % eli käytännössä sama kuin heteroilla.

 

Samoissa tutkimuksissa 0,4 % heteroseksuaalisista miehistä ja 0,0 % homoseksuaalisista miehistä ilmoitti tuntevansa kiinnostusta alle murrosikäisiin lapsiin – eli varsinaiseen pedofiliaan.

 

Professori Sandnabba sanookin, että tässä suhteessa hetero- ja homomiesten välillä ei ollut eroja.

 

 

Kuva: Åbo Akademis bildbank

 

1) Journal of the American Medical Association 288:2465 (2002)

 

2) Sähköpostiviesti kirjoittajalle (2010)