Sukupuolen ja seksuaalisuuden kehittyminen.

 

Sateenkaari-ihmisten synnyn syyt eivät ole vielä täysin selvinneet tieteellisillä tutkimuksilla. Se, mihin sitä tietoa tarvitaan ja mahdollisesti käytetään, onkin sitten aivan eri kysymys.

 

Joka tapauksessa seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuolisuus kehittyvät jo varhain sikiövaiheessa ja siten täysin riippumatta henkilön omasta tahdosta.

 

Tällä hetkellä tiedetään, että esimerkiksi homomiesten aivoissa on rakenteellisia eroja heteromiehiin verrattuna. Tutkimusten mukaan esimerkiksi yksi seksuaalisuuteen voimakkaasti vaikuttava aivojen osa on homomiehillä pienempi kuin heteromiehillä. 1)

 

Samoin trans-ihmisten aivojen rakenne eroaa cis-ihmisten aivoista. 2)

 

Siten sateenkaari-ilmiöiden taustalla täytyy olla jokin sellainen syy, johon ihminen ei itse voi vaikuttaa.

 

Vai kuvitteleeko joku pystyvänsä muuttamaan aivojensa rakennetta ”valitsemalla homoseksuaalisen elämäntavan” tai ”päättämällä rikkoa Jumalaa vastaan”?

 

Selvin tilanne on varmaankin joillakin intersukupuolisilla. Tuskin kukaan äärikristittykään ajattelee, että ihminen voisi itse päättää saada kahdet erilaiset sukuelimet.

Homogeeniset.

 

Yksi homoseksuaalisuuden selitys on geeniperimässä. 1990-luvulla tehdyssä tutkimuksessa on päädytty siihen, että jos yksi identtisistä kaksosveljeksistä on homo, toinenkin on homo 52 prosentin todennäköisyydellä. 3)

 

Toisen, vähän tuoreemman tutkimuksen mukaan taas geenit selittäisivät 18–39 prosenttia seksuaalisen partnerin sukupuolen valinnasta. 4)

 

Maalaisjärjellä ajateltuna saattaa tuntua omituiselta ajatus, että taipumus homoseksuaalisuuteen periytyisi. Monesti esitetään väite ”homogeeni hävittäisi itse itsensä, koska se ei periydy seuraavalle sukupolvelle”.

 

Jos se olisi totta, ei maailmassa olisi myöskään yhtään perinnöllistä tautia.

 

Tällaisen ’homogeenin’ (todennäköisesti usean ’homogeenin’ ryhmän) täytyy olla luonteeltaan väistyvä, koska muuten homoja syntyisi lajin jatkumisen kannalta liikaa – kyllä niitä heteroitakin tässä maailmassa tarvitaan.

Homogeeni voi olla ihmislajin säilymisen kannalta jopa hyödyllinen.

 

Hyöty tulisi seuraavien mahdollisten vaikutusten kautta:

 

  • Äiti-efekti: Geeni, joka voi tehdä miehestä homon, tekee naisesta biologisesti niin tehokkaan lisääntyjän, että kokonaisuutena vaikutus on positiivinen. Geeni välittyy naisen tyttärien kautta 100%:n tehokkuudella seuraaville sukupolville.

 

  • Setä/eno-efekti: Homot auttavat sisaruksiaan kasvattamaan omat lapsensa todennäköisemmin aikuisiksi. Geeni välittyy sisarusten kautta 50%:n tehokkuudella seuraaville sukupolville.

 

  • Poppamies-efekti: Homot auttavat omaa pienyhteisöään selviämään paremmin toimimalla esim. parantajina, shamaaneina, riitojen sovittelijoina tai aggressioiden lieventäjänä. Geeni välittyy sukulaisten kautta, mutta heikommin kuin kahdessa edellisessä esimerkissä.

 

Listaa arvioitaessa kannattaa muistaa se, että suuren osan historiastaan ihmiskunta on asunut perhekunnissa ja taistellut kuoleman jatkuvaa uhkaa vastaan. Esimerkiksi lapsista valtaosa on kuollut jo ennen kuin he saavuttivat sukukypsyyden.

 

Suvun jatkuminen ei riippunut juurikaan siitä, montako lasta nainen synnytti. Olennaista oli se, moniko lapsista onnistuttiin kasvattamaan menestyväksi aikuiseksi asti. Siinä sukulaisten apu on ollut merkittävä etu.

 

 

Kuva: Honger (1917), Willem van Schaik, via Public domain

Geenit vai hormonit? Molemmat!

 

Vallitsevien teorioiden mukaan sukupuolisuuden ja seksuaalisen suuntautumisen kehityksen taustalla on se, miten geenit ja hormonit vaikuttavat raskauden aikana sikiön aivojen erilaistumiskehitykseen.

 

Hormonit vaikuttavat myös voimakkaasti sikiön keskushermoston naiseutumiseen tai mieheytymiseen.

 

Otetaan esimerkki: miten mies kehittyy enemmän tai vähemmän maskuliiniseksi ja hetero/bi/homoseksuaaliksi nykyisten tutkimusten valossa. 5)

 

Miehen seksuaalisen suuntautumisen kehitykseen vaikuttavat

 

  • kaksi tai useampi homoseksuaalisuuteen altistavaa geeniä sekä

 

  • mieshormonien määrä alkion/sikiön elimistössä.

 

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen keskivaiheilla miehen geenit ja sukupuolihormonit alkavat laittaa maskuliinisuuden kehityksen liikkeelle johonkin suuntaan.

 

Sopivat geenit yhdessä korkean testosteronitason kanssa sikiön elimistössä saavat aikaan kehityspolun, joka johtaa maskuliinisuuden voimakkaaseen kehitykseen murrosiässä ja sen jälkeen.

 

Vastaavasti sopivat geenit ja matala hormonitaso saavat aikaan kehityspolun, joka johtaa murrosiässä vähemmän maskuliiniseen ruumiiseen.

 

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen lopulla taas seksuaalinen suuntautuminen kiinnittyy joko vastakkaiseen tai samaan sukupuoleen.

 

Homoseksuaalisuudelle altistavat geenit ja vähäinen määrä miessukupuolihormonia voi saada kehityspolun kulkemaan homoseksuaaliseen suuntaan.


Eli jo sikiöaikana rakennetaan ne kehityspolut, joita pitkin pojan maskuliinisuus myöhemmin kehittyy ja joiden osoittamaan suuntaan seksuaalinen kiinnostus aikanaan kohdistuu.

 

Sukupuolen geenit eivät ole erehtymättömiä.

 

Ihmisen sukupuoli määräytyy pääsääntöisesti sukupuolikromosomien mukaan: XX johtaa naisen ruumiiseen ja XY mieheen.

 

Ihmisen sukupuoli on aina kehityksen alkuvaiheessa biologisesti naaras. Mahdollinen maskulinisoituminen tapahtuu 12–20. raskausviikon aikana testosteronin vaikutuksesta.

 

Y-kromosomi tai sen puuttuminen määrää sukupuolen myös epätavallisissa yhdistelmissä, kuten esimerkiksi XXY, XYY, X ja XXX.

 

Y-kromosomi sisältää SRY-geenin (Sex-determining Region Y), joka laukaisee alkion kehittymisen mieheksi eli kivesten kehittymisen ja testosteronin tuotannon. Jos Y-kromosomi puuttuu tai SRY-geeni joko puuttuu tai ei toimi normaalisti, alkio kehittyy naiseksi.

 

Yksi esimerkki siitä, miten miehen geenit voivat johtaa naisen ruumiiseen, on taiteilija Sara Forsberg. Hän kertoo Helsingin Sanomien jutussa, miten Swyerin oireyhtymä sai hänet kehittymään naiseksi, vaikka geneettisesti hän on mies. 6)

 

Sukupuolen anatomisen ilmenemisen lisäksi ihmiselle kehittyy myös sukupuolen kokemus. Osa ihmisistä kokee aidosti, että he ovat syntyneet 'väärään' ruumiiseen tai että heidän sukupuoli-identiteetissä on jotain muuta valtavirrasta poikkeavaa. 2) 5)

 

Lähde: Wikipedia 7)

1) Homomiesten hypotalamuksen etuosa on pienempi kuin heteromiehillä. Lisää tietoa Stanfordin yliopiston professorin Robert Sapolskyn englanninkielisessä videossa YouTubessa.

 

2) Lisää tietoa Stanfordin yliopiston professorin Robert Sapolskyn englanninkielisessä videossa YouTubessa.

 

3) Bailey ja Pillard, 1991
 

4) Långström, Rahman, Carlström ja Lichtenstein, 2008
 

5) Tutkijoiden mukaan naisella seksuaalisen suuntautumisen kehitys on monitahoisempi kuin miehellä, mutta se menee tämän sivuston kirjoittajan osaamisalueen ulkopuolelle – samoin kuin sukupuolen kokemuksenkin kehitys.

 

6) https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009958653.html

 

7) https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_sukupuoli