Ihmisen kuvaaminen yhdellä termillä vääristää aina todellisuutta.

 

Helposti käy niin, että joku tunnetaan vain tyyliin ”se homo töistä” tai ”se romani naapurissa” eikä edes välitetä tutustua kyseiseen ihmiseen tarkemmin.

 

Sana ”homoseksuaali” on erityisen ongelmallinen siksi, että se on olemassa vain vastakohtana 'normille' eli heteroseksuaalisuudelle.

 

Lisäksi

 

  • se on voimakkaasti leimaava ('homottelu' on edelleenkin varsin yleinen tapa herjata jotakuta),

 

  • se lokeroi hyvin erilaisia ihmisiä samaan vahvaan ja vääristyneeseen stereotypiaan, ja

 

  • siinä korostuu seksi ja seksuaalisuus suhteettoman paljon.

 

Jotkut sateenkaari-ihmiset käyttävätkin mieluummin akronyymiä LGBT tai LGBTIQA+, joka muodostuu englanninkielisista sanoista ”lesbo”, ”homo”, ”biseksuaali”, ”transsukupuolinen”, ”intersukupuolinen”, ”queer*/questioning” ja ”aseksuaali”, ja loppuun merkitään vielä +-merkki, jotta kaikki varmasti mahtuvat mukaan.

 

Käytännössä se on kuitenkin kankea käyttää ja hankala muistaa. Näillä nettisivuilla käytetään samassa merkityksessä termiä ”sateenkaari-ihmiset”.

 

LGBTIQA+:lle on joskus esitetty suomenkielistä korvaajaa ”pervo”, mutta se ei (onneksi) ole saanut paljoa kannatusta. Tuskin se leimaavuus sillä vähentyisi.

 

Tutkijat käyttävät kuitenkin termiä pervotutkimus, joka on käännös englanninkielisessä tutkimuksessa käytetystä termistä queer* studies.

 

Termi ”queer” olisi muuten hyvä suomenkielinen yleistermi kaikille sateenkaari-ihmisille, koska se jättää reilusti tilaa yksilöllisille eroille, mutta siinä on yksi vika: se ei ole suomea.

Kaikki maailman ihmiset ovat yksilöitä.

 

Periaatteessa maailmassa on yhtä monta erilaista seksuaalisuuden ja sukupuolen kokemusta kuin ihmistäkin. Jokaisella pitäisi olla myös vapaus olla oma itsensä niin kauan kuin siitä ei ole vahinkoa muille.

 

Ihmiset kuitenkin lokeroivat mielellään asioita, jotta niitä on helpompi ymmärtää. Siksi sateenkaari-ihmisistäkin pitää olla kielessä käyttökelpoisia ilmauksia, jotta heistä voidaan luontevasti puhua.

 

Mutta silti: Ihminen ei ole koskaan mikään standardi vaan aina yksilö.

 

 

*) Queer (engl.) = omituinen, kummallinen, erikoinen; (slangia) homo(mies)